Skarpare regler i bostadsrättslagen från 1 januari 2023
Det rättsliga skyddet för den som köper eller redan äger en bostadsrätt stärks från den 1 januari 2023 med anledning av regeringens proposition ”Tryggare bostadsrätt”.
Ägaren av en bostadsrätt har i dag relativt långtgående möjligheter att göra förändringar och renovera sin lägenhet. Något som förändras från 1 januari 2023, när tydligare regler införs om vad som gäller vid renovering av bostadsrätter. Fler åtgärder kräver nu uttryckligen tillstånd från styrelsen i bostadsrättsföreningen. Utöver ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, vatten, värme eller gas, kommer nu även ingrepp i ventilations- och rökkanaler samt eldstad samt åtgärder som påverkar brandskyddet utgöra en väsentlig förändring av en lägenhet.
INNAN arbetet påbörjas måste ritning lämnas in till Styrelsen för godkännande
Från 1 januari 2023 kommer hyresnämnden kunna ge tillstånd till renoveringar i bostadsrätt på ansökan, om medlem som inte har fått sådant tillstånd av styrelsen.
Enligt lagen har styrelsen enbart rätt att neka ombyggnationer/renoveringar om saklig grund för detta föreligger. Det innebär att styrelsen måste komma med invändningar som är av byggteknisk eller säkerhetsmässig karaktär. Styrelsen har exempelvis inte rätt att neka en renovering med hänvisning till tillfälligt höga ljudnivåer.
Ombyggnad/renovering utanför lägenheten
Om medlem vill ändra något på eller utanför lägenheten som är brf:ens primära angelägenhet (t.ex. fasad, trapphus, fönster, eller bygga balkong) har styrelsen rätt att neka tillstånd utan motivering. Anledningen är att yttre underhåll primärt är föreningens ansvar. Skulle dock styrelsen ge ett sådant tillstånd måste det ändå tas upp och godkännas på föreningsstämman.
Ny förverkandegrund (uppsägning av bostadsrättshavare) införs
En ny förverkandegrund införs även, vilket innebär en möjlighet att förverka bostadsrätten om bostadsrättshavaren utför olovliga åtgärder som inte kan ses som ringa och
- inte vidtar rättelse efter uppmaning
- inte får tillstånd av hyresnämnden
En förutsättning för förverkande är att föreningen anmanar bostadsrättshavaren att vidta rättelse senast två månader efter vetskap om den olovliga åtgärden. Reglerna gäller också endast de åtgärder som utförts efter 1 januari 2023.
En ny förverkandegrund införs även, vilket innebär en möjlighet att förverka bostadsrätten om bostadsrättshavaren utför olovliga åtgärder som inte kan ses som ringa och
- inte vidtar rättelse efter uppmaning
- inte får tillstånd av hyresnämnden
En förutsättning för förverkande är att föreningen anmanar bostadsrättshavaren att vidta rättelse senast två månader efter vetskap om den olovliga åtgärden. Reglerna gäller också endast de åtgärder som utförts efter 1 januari 2023. Alla bostadsrättsinnehavare har ett eget ansvar över sitt boende . Se ytterligare information på https://mitthsb.hsb.se/nyheter/ny-lagstiftning